Birž.7 d. Vocal Varshe+Jacaszek koncertas

ANSAMBLIO VOCAL VARSHE + JACASZEK
ŽYDŲ DAINŲ IŠ VARŠUVOS IR VILNIAUS GETO KONCERTAS KALVARIJOS ŽIEMINĖJE SINAGOGOJE

Nepaprastos, jautrios nuostabaus grožio kompozicijos jidiš, hebrajų ir ladino kalba skambės grupės Vocal Varshe koncerte, organizuojamame Lenkijos instituto Vilniuje ir Lietuvos žydų bendruomenės. Lenkai muzikantai iš Varšuvos taip pat pristatys klausytojams jaudinančias dainas iš Varšuvos ir Vilniaus getto.

Dar prieš septyniasdešimt kelerius metus Varšuva buvo didžiausia Europoje ir antra pasaulyje po Niujorko žydų gyvenamųjų vietų. Kas trečias miesto gyventojas buvo žydas. Jidiš kalba nuolat skambėjo kasdieniame gyvenime, teatrų scenose, žydų spaudoje. Sinagogose ir namuose buvo meldžiamasi hebrajų kalba. Šiandien iš šios gyvenimu pulsavusios bendruomenės, panašiai kaip Vilniuje, teliko prisiminimas. Pastaruoju metu Lenkijoje ir Lietuvoje pastebimas didelis visuomenės susidomėjimas viskuo, kas susiję su žydų istorija ir kultūra. Daugelyje miestų nuo seno vyksta žydų muzikos ir kultūros festivaliai, į kuriuos kasmet susirenka vis daugiau žiūrovų.

Grupė Vocal Varshe – tai tercetas, kurį sudaro: Anna Woźnicka (sopranas), Olga Wądołowska (mecosopranas) ir Jakub T. Sitarski (tenoras), atliekantys muziką, kurios šaknys – žydų kultūroje. Grupę oficialiai globoja Žydų religinė gmina Varšuvoje. Atlikėjai susibūrė, kad atskleistų klausytojams ne tik populiariąją žydų muziką, bet ir primirštą, skambančią tik sinagogose siauram klausytojų ratui. Vocal Varshe koncertavo daugelyje koncertų ir festivalių visoje Lenkijoje, Pasaulio tautų teisuolių medalių, skiriamų Yad Vashem instituto, įteikimo ceremonijoje, Prezidento rūmuose uždegant chanukos žvakes.

Vocal Varshe eksperimentuoja su sinagogų kūriniais, ieškodami savito skambesio ir rakto interpretacijoms. 2016 m. kartu su vienu originaliausių lenkų elektroninės muzikos kūrėjų Michału Jacaszeku įkūrė projektą „Dangaus vartai“ („Bramy nieba“), įkvėptą garsaus amerikiečių abstrakcionisto Franko Stellos bareljefų ir prieškarinių medinių sinagogų nuotraukų bei piešinių. Savo repertuare grupė turi hebrajiškai atliekamos įvairioms judaizmo šventėms skirtos sinagogų muzikos, kompozicijų jidiš kalba apdainuojančių kasdienį gyvenimą, bei dainų ladino kalba (ja kalbėjo Pietų Europos, daugiausiai Ispanijos ir Italijos žydai).

Sbarbi grupės Vocal Varshe koncertų programos dalis bus skirta dainoms iš Vilniaus geto: „Friling“, Avromo Brudno sukurto tango melodijos aranžuotė pagal Shmerkės Kaczerginskio eilėraštį, kurį jis parašė 1943 m. balandį po žmonos Barbaros mirties Vilniaus gete; „Tsu eyns, tsvey, dray!“ – dainos pagal Vilniaus gete mirusio Leybo Rozentalio (1916-1941) žodžius aranžuotė; „Dremlen feygl af di tsvaygn“ – Vilniaus geto lopšinė, sukurta Leos Rudnicki ir Lejbo Jampolskio, ir kt.

Grupės Vocal Varshe koncertas vyks 2018 m. birželio 7 d. 19.00, Žiemos sinagogoje Kalvarijoje, Sodų g. 18, Kalvarija;

Kalvarijoje Vocal Varshe koncertuos kartu su elektroakustinės muzikos kūrėju Michału Jacaszeku pagal projektą. Įėjimas į koncertus laisvas.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje – Instytut Polski w Wilnie, Lietuvos žydų bendruomenė. Partneriai: Geros valios fondas / Good Will Foundation, Sonantem, Beigelių krautuvėlė, Miloszo festivalis Kėdainiuose. Vocal Varshe 06 07