Choro viltys ir veiklos perspektyvos Kalvarijos sinagogoje

Kalvarijoje stovi visoje Rytų Europoje išskirtinis sinagogų kompleksas, sudarytas iš vasarinės ir žieminės sinagogų, rabino namo – Talmudo mokyklos. Deja, dėl tragiškų holokausto padarinių šiame miestelyje štetle gyvas liko tik vienas žydas. Tad komplekso religiškai įveiklinti neįmanoma, tačiau kultūrai skleistis – tai nuostabi erdvė.

Trečiadienį, 07-27, asociacijos ,,Skambėjimas” pirmininkė Ausma Sakalauskaitė susitiko su Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky ir vykdomuoju direktoriumi Michail Segal. Susitikimas vyko Vilniuje, Lietuvos žydų bendruomenėje. Jo metu Ausma Sakalauskaitė pristatė ,,Sonantem” 5 metų veiklas, iniciatyvas, vykusias Kalvarijos žieminėje sinagogoje. Mūsų organizacija kreipėsi į Kalvarijos savivaldybę, valdančią sinagogas panaudos sutarties pagrindu, prašydama leisti sinagogoje vykdyti choro ,,Sonantem” repeticijas bei organizuoti profesionalaus meno renginius. Ši idėja, galimybės ir ketinimai buvo pristatyti sinagogų savininkei – Lietuvos žydų bendruomenei. F. Kukliansky ir A. Sakalauskaitė aptarė paveldo, priežiūros ir sinagogų įveiklinimo rūpesčius bei galimybes.
 
Dėkojame Lietuvos žydų bendruomenei už padovanotas knygas, kuriomis mielai pasidalinsime Kalvarijoje. Artimiausias planuojamas renginys Kalvarijos žieminėje sinagogoje – Finaliniai skaitymai: Vilniaus geto dienoraštis. Sekite mūsų naujienas facebook puslapyje ,,Sonantem”, www.sonantem.lt, skelbimų lentose ir susitikime Kalvarijos sinagogoje!

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė, F. Kukliansky ir asociacijos ,,Skambėjimas” pirmininkė, Ausma Sakalauskaitė