,,ATRAKINK KULTŪRĄ“ – koncertas-pareiškimas 

Rugpjūčio 4 d., 19 val., Kalvarijos sinagogų komplekse (Sodų g. 18, Kalvarija)

Menas ir kultūra yra svarbi kokybiško žmogaus gyvenimo dalis. Jam reikia ne tik duonos ir žaidimų.

Greta Kalvarijos savivaldybės kultūros centro, kuriam priskirtos kultūros formavimo funkcijos savivaldybėje, kultūrinę veiklą vykdo ir asociacija „Skambėjimas“. Asociacija organizuoja profesionaliosios muzikos koncertus, yra įkūrusi chorą „Sonantem“. Šioje organizacijoje yra apie 50 narių, kurie aktyviai dalyvauja kultūrinėse veiklose, savanoriškai prisideda prie jų organizavimo.

Asociacija gyvuoja savanoriškais pagrindais, tad daliai renginių ir iniciatyvų ieškoma projektinių lėšų. Didžiausia problema – patalpos. Visoje savivaldybėje sudėtinga rasti vietą choro repeticijoms, bet nenuleidžiama rankų ir ieškoma išeičių. Sinagoga – unikali vieta, pritraukusi daugybę žiūrovų renginiuose. Deja, šiuo metu mus ištiko teisiškai kaip ir suprantama, bet vis vien paradoksali situacija. Sunku suprasti abejingumą, ignoravimą ir visišką nenorą padaryti, kad taip nebūtų. Panašu, kad kultūros organizavimas ir cenzūra persikėlė į savivaldybės mūrą. O taip neturėtų būti….

Asociacijos pirmininkė Ausma Sakalauskaitė dalinasi, kad koncerte ,,Atrakink kultūrą“ jau sutiko dalyvauti nemenkas būtys profesionalių menininkų. ,,Koncerte girdėsim tikrai spalvingą programą. Esu dėkinga likimui, kad teko akompanuoti tenorui Laurynui Viliušiui dainininkų konkursuose ir festivaliuose Lietuvoje bei užsienyje. Štai dabar kiek kitaip susitiksime ir iš anksto jaučiu didelį malonumą žinodama, kaip jautriai ir profesionaliai Laurynas dainuoja. Jo pasirinktas kūrinys ,,Švelnumas“ šiomis dienomis mano galvoje netyla . Didelė staigmena ir dovana – smuikininkas Laurynas Preikša. Ne be jo žinios pavyko nupirkti fortepijoną iš Nacionalinio operos ir baleto teatro. Kažkada Laurynui dalinausi, kad svajoju, jog Kalvarijoje stovėtų koncertinis instrumentas. Kaip matote – stovi, tačiau šiame koncerte mano fortepijonas bus priverstas tylėti“. Durys užrakintos. Kontrabosistas Nerijus Ardzevičius su klausytojais dalinsis improvizacijomis, o jo dukra Nida, pianistė, gros M. Shmitz muziką. Taip pat džiugina, kad dailininkė Ilona Šidlauskienė sutiko ir renginyje galėsime matyti jos personalinius dailės darbus.“ – sako Ausma Sakalauskaitė.

Taip pat ji dalinasi liūdesiu, kad rugpjūčio 4 d. neskambės fortepijonas, kurį nupirko Kalvarijos kultūrinėms, profesionalaus meno reikmėms. Instrumentas atkeliavo į Kalvariją iš Lietuvos operos ir baleto teatro didžiosios salės. Tikėtina, kad juo buvo akompanuojama ir legendiniam Lietuvos solistui Virgilijui Noreikai.

,,Jau prieš metus sutarėme dėl Gintarės Baltuškaitės (Italija) ir Arnoldo Jasevičiaus (Lietuva) koncerto sinagogoje. Per tą laiką ir fortepijonas atkeliavo. Atlikėja atskrido iš Italijos, duetas ruošėsi pilną koncertinę programą. Deja, jos neišgirsime taip, kaip tikėjomės. Kaip ir daugelį, mane labai liūdina ir piktina ši pakeistų spynų istorija. Vis tik atsakomybė dėl šios absurdiškos situacijos krenta mūsų merui. Ankstesniais metais jis pats dalyvavo ne viename koncerte, gražiai bendradarbiavome ir priimdami italų vyrų chorą ,,Monte Dolada“. Į šią erdvę koncertai tikrai pritraukdavo klausytojų gausą. Manau, kad administracijos darbuotojų sąraše vykstantys politiniai pokyčiai neturėtų būti kenkėjiškos veiklos padarinys. Aš labai viliuosi, kad šis taikus mūsų renginys bus paskatinimas atsimerkti kultūrai ir atrakinti duris. Ne tam, kad pasiimtume daiktus, o tam, kad čia žmonės rastų meno galią – tai, kas gera, gražu ir teisinga.“ – teigia choro ,,Sonantem“ vadovė A. Sakalauskaitė.

 

Tai nėra tiesmukas prašymas atrakinti sinagogos duris. Tai kvietimas pradėti ieškoti ir rasti teisėtus būdus, kad ši situacija pasibaigtų. Akcija „Atrakink kultūrą“ kviečiame atkreipti meno ir kultūros bendruomenės, gyventojų, o pagaliau – ir savivaldybės vadovų dėmesį į profesionalųjį meną ir kokybišką kultūrinį gyvenimą. Kalvarijos savivaldybės gyventojai to verti ir reikalingi.

Kviečiame menininkus prisidėti prie akcijos, o gyventojus atvykti ir palaikyti! Tegul miestelis Lietuvos pakrašty būna pilnas kultūros.